looiersgracht

looiersgracht

Simultaan Patrick 2007

Patrick verslaat DSG met 7 - 4.

"De Bonte Os" waarnaar we uitgeweken waren, bleek een prima locatie te zijn.
Veel ruimte, goed licht, prettig zittende stoelen. Alle aanwezigen waren het er over eens dat dit ons clublokaal moet worden.


Een klein minpunt was de opkomst die aan de matige kant was. De voornaamste reden hiervoor was het late moment waarop datum, plaats en tijd naar buiten werden gebracht, waarvoor ook redenen waren. Diverse belangstellenden, zowel van binnen als van buiten de club, moesten verstek laten gaan wegens verjaardagen, familiebijeenkomsten, vakantie en andere verplichtingen.
Dat geeft dan wel weer hoop voor de volgende simultaan die we zullen organiseren.

De simultaan zelf


Groot was de opkomst dus niet, sterk was ze wel. Aanwezig waren onder andere Frank S. en Eric, de 2 vorige clubkampioenen, eerste-team spelers Robbie en Paul, en niet te vergeten Chiel, de nooit te onderschatten outsider.
Wanneer je er een van hen in een reguliere partij tegenover je krijgt, belooft dat al een zware avond te worden, laat staan als je het tegen dit hele stel moet opnemen. Maar Patrick hield zich bewonderenswaardig staande.
De eerste die hij versloeg was Bent, een zoon van Frank. Voor Bent duurde het allemaal lang. Hij verloor eerst zijn concentratie, toen wat pionnen, daarna de partij.
De tweede partij die beslist werd, was die tegen Chiel. Patrick gaf zijn Dame weg en wat je Chiel geeft krijg je nooit meer terug.
Paul was dicht bij mat en Patrick dicht bij winst. Maar mat zat er niet in, wel eeuwig schaak of herhaling van zetten. Remise dus. Daarna legden Jan en Albert geruisloos het loodje en hun koning om. (3,5 - 1,5 voor Patrick).
Tegen Eric dacht Patrick dat hij een geofferd stuk terug kon winnen, maar hij overzag een tussenschaakje.
Dat offeren werkte aanstekelijk. In een moeilijke stelling offerde Frank een stuk. Of hij er voldoende compensatie voor kreeg was niet duidelijk, maar Patrick ging akkoord met remise.


Robbie won eerst een pion en toen nog een en toen... winst voor Robbie dus. (Patrick - DSG: 4 - 4).
3 Partijen waren er nog aan de gang. De enige vrouw onder de aanwezigen hield lang stand. Patrick won een Toren, die hij wat later weer teruggaf. Maar Patrick had een machtig Paard dat hongerig bleek en als een soort Pacman al haar pionnen opslokte, terwijl de enige vrouw onder de aanwezigen een machteloze Loper had.
Leuk was de partij tegen Steffen. Patrick won een stuk tegen een handje pionnen. Ze verzeilden in een eindspel dat het verdiend om opgenomen te worden in een hoofdstuk " matbeelden met Paard en Toren".
Dit was de eindstand:


Van iedereen hield Joop het het langste vol. Het was een ingewikkelde partij die uitmondde in een ook al ingewikkeld dubbel toreneindspel. Voor Joop was het te ingewikkeld.

En zo konden we na 3 uur en 45 minuten de balans opmaken.
Patrick - DSG: 7 - 4. Een score van 68.1%.

Niet gek, Patrick.

Eric en Jan.

Via de volgende link een impressie van de simultaan, de lokatie, de deelnemers en de toeschouwers.

Frank S.


Fotoverslag>>